مقالات

سماگلوتاید چیست؟ آیا برای کاهش وزن اثربخش است؟

قرص سماگلوتاید چیست؟

سماگلوتاید که تحت نام های تجاری Ozempic، Wegovy و Rybelsus به فروش می رسد، داروی ضد دیابت است که برای درمان دیابت نوع 2 و همینطور کنترل وزن طولانی مدت استفاده می شود و باید در نظر داشت که یک مکمل کاهش وزن نیست.

مصرف این داروها در سال های گذشته رشد چشمگیری داشته که علت اصلی آن استفاده افراد مشهور از آن برای کاهش وزن می باشد.

تاریخچه 

فرم تزریقی 1 میلی گرم سماگلوتید (Ozempic) اولین بار به عنوان درمانی برای دیابت نوع 2 در سال 2017 تأییدیه FDA را دریافت کرد، در ژوئن 2021 سماگلوتاید با دوز بالاتر(Wegovy)  به عنوان یک داروی ضد چاقی و در ژانویه 2023 فرم خوراکی آن با نام تجاری Rybelsus برای داروی خط اول درمان دیابت نوع 2 تائید FDA را دریافت کردند.

 سماگلوتاید (semaglutide) چگونه باعث کاهش وزن می شود؟

سماگلوتاید از طریق کند کردن هضم غذا در معده سبب کاهش اشتها می شود. کاهش اشتها در نهایت باعث کاهش دریافت کالری و کاهش بافت چربی بدن می شود.

همچنین سماگلوتاید آگونیست گیرنده های GLP-1 است. یعنی روی گیرنده های GLP-1 می نشیند و آن ها را فعال می کند و نتیجه ای مشابه با آن ایجاد می کند.

 GLP-1 ترکیبی است که بعد از صرف غذا توسط سیستم عصبی ساخته می شود و باعث افزایش ترشح انسولین و بهبود کنترل قند خون می شود. از طرف دیگر تولید گلوکاگون را مهار می کند و مانع تجزیه گلیکوژن عضلات، کبد و ساخته شدن گلوکز از چربی و پروتئین می شود.

سماگلوتاید تا 94% شبیه GLP-1 انسانی است و تنها در 2 اسید آمینه با آن تفاوت دارد که باعث می شود، اتصال سماگلوتاید با آلبومین خون افزایش پیدا کرده و درنتیجه زمان باقی ماندن دارو در گردش خون را افزایش پیدا کند. نیمه عمر سماگلوتاید در بدن حدود یک هفته می باشد.

نحوه مصرف سماگلوتاید

فرم تزریقی این دارو بصورت یکبار در هفته و فرم خوراکی آن یکبار در روز باید استفاده شود.

آیا سموگلوتاید اثربخش است و به کاهش وزن کمک می کند؟

درمورد اثربخشی سماگلوتاید تزریقی، کارآزمایی های بالینی زیادی انجام شده است و نتایج آن کاهش وزنی برابر 14.9% تا 17.4% در شرکت کنندگان غیر دیابتی بعد از 68 هفته نشان داده است.

آیا سموگلوتاید عارضه دارد؟

عوارض جانبی این دارو عبارتند از  تهوع، اسهال، یبوست، درد شکم، سردرد، خستگی، سوءهاضمه و سوزش سر دل، گیجی، نفخ، هایپو گلایسمی در بیماران دیابتی نوع 2، گاستروانتریت و ریفلاکس معده به مری

احتمال بروز تومورهای سلول C تیروئید در اثر مصرف این دارو در موش ها دیده شده است. این دارو در بیمارانی که سابقه فردی یا خانوادگی کارسینومای تیروئید مدولار دارند یا در بیمارانی که دچار سندروم نادر نئوپلازی غدد درون ریز چندگانه نوع 2(MEN2) هستند، نباید استفاده شود.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید